Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

Gróf Koháry István

(1649-1731)

 

Gróf Koháry István, tábornok, költő , mecénás. Családja a XVII. sz.-ban a törökök elleni küzdelemben tűnt ki. Ennek elismeréseként bárói címet és jelentős földbirtokokat kaptak Hont vármegyében. Apja halála után félbeszakította teológiai tanulmányait és a katonai pályát választotta. Alig 20 évesen 1670-ben a füleki vár kapitánya lett. 1682-ben Thököly Imre a törökök segítségével elfoglalta a várat. Koháry Thököly fogságából csak 1685-ben szabadult ki. Ezután részt vett a törökök kiűzésében, mint a bányavárosok alkapitánya. 1687-ben Eger ostrománál súlyosan megsebesült, jobb karja megbénult.

Tevékenysége és hűsége elismeréséül családja 1685-ben I. Lipóttól grófi rangot és a füleki uradalmat kapta. Nagyanyja révén a család a visszafoglalt Heves megyében is jelentős birtokokkal rendelkezett Gyöngyös, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Hort, Adács és Visznek területén. 
A Rákóczi-szabadságharc idején is megmaradt a Habsburgok hűségén. Az uralkodók ezt magas katonai tisztségekkel ismerték el és családja Hont vármegye örökös főispán tisztségét nyerte el. 1714-tõl haláláig a második legmagasabb országos méltóságot, az országbírói tisztséget töltötte be. 
Barokk hangulatú költeményeit öregkorában 5 füzetben jelentette meg. Saját gyerekei nem lévén vagyonából számos alapítványt tett iskolák - köztük gimnáziumunk - és kórházak számára. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOPlist