Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

Kedves fiatal barátom!

Szeretnénk, ha megtudnád, hogy mi fán terem a cserkészet, hogy kik azok az egyenruhás, nyakkendõs, talpraesett és vidám lányok és fiúk, akik cserkészeknek nevezik magukat. A legfontosabbakat szedtük össze számodra ezeken az oldalakon, azért, hogy Te is megtudd: cserkésznek lenni bizony nagyon jó dolog. Csupa vidámság, kaland, kihívás vár Rád egy hatalmas testvéri közösségben, sok-sok izgalmas dolog kint a természetben, egy olyan igazi élet, ami manapság sokak szerint csak a filmeken létezik. Ezekenen az oldalakon beavatunk Téged e nagyszerû élet rejtelmeibe, azzal a szándékkal, hogy buzdítsunk: próbáld ki, csatlakozz hozzánk és tarts velünk!

Mi fán terem a cserkészet?

Manapság sokan mondogatják: "...hogy ezek a mai fiatalok! Mit nekik tanulás, mit nekik tisztesség, kiveszett a becsület; gyenge, alamuszi figurák, hova jut így a világ! Csak a televízió, a számítógép, a video, a diszkó, cigaretta és kábítószer! Bezzeg a mi idõnkben..."
Azt kell modjam, ezeknek a sápítozóknak igazuk van - de mégsincs teljesen igazuk. Szétnézek magam körül, és mit látok: sápadt, nyápic alakok lõdörögnek mindenfelé, akik unják a sulit és a tanárokat, de nem sok elképzelésük van, hogy mit is kéne csinálni. Jobb híján moziznak, bámulják a tévét és gyötrik a számítógépeket; vagy éppen lógnak a haverokkal és bulizgatnak; vagy ki sem bújnak anyuci szoknyája mögül, vagy éppen õrületesen belevetik magukat a tanulásba és ki sem látszanak a könyvek közül. De nézd csak! Itt-ott feltûnik néhány valamirevaló fickó, akinek van elképzelése arról, hogy hogyan töltse el leghasznosabban az idejét. Ez a néhány gyerek sportol, hobbikat talál magának, esetleg szakkörbe jár, vagy sokat segít otthon a családjának. Aztán vannak egy páran - de õk már tényleg kevesen - akik rájönnek, hogy mindezt egyetlen helyen is meg lehet valósítani: a cserkészetben. Ezért nincs igazuk a sápítozóknak. A cserkészek olyan "mai fiatalok", akik igenis többek és jobbak akarnak lenni az átlagnál.

A cserkészet egy olyan nagyszerû mozgalom, ahol minden olyan gyerek megtalálhatja a számítását, akiben van némi elszántság. Általános iskolás gyerekek, középiskolás fiatalok mozgalma ez, mégpedig a legrégibb és legnagyobb ilyen mozgalom a világon. Benne van minden, amit csak el tudsz képzelni: természetjárás és táborozás, színjátszás és éneklés, sport és játék, országjárás és külföldi utak, szolgálat és a másokon való segítés. Képzett és tapasztalt fiatalok - és néhány felnõtt - irányítja a cserkészek életét, akik jól tudják: az iskolapad és a tévé képernyõje mellett mi mindenre vágynak még a gyerekek.

A cserkész igazi hazája a természet. Ha azt mondod, hogy nem nagy kunszt, hiszen manapság mindenki jár kirándulni és iskolai táborokba, hát egy részrõl igazad van. De a cserkészet jóval több ennél. Itt a hátadra veheted a kommandósok, hegymászók, felfedezõk felszerelését, és módszeresen megtanulhatod, hogy milyen is az igazi természetjárás. Kint az erdõben és a hegyek között ezerféle kaland vár Rád: nyomot követhetsz, jeladást gyakorolhatsz, sátrat verhetsz és kunyhót építhetsz, tüzet rakhatsz és megfõzheted a kajádat. Gondold csak el: körülötted az erdõ, fölötted a csillagos ég, hátadat melegíti a tábortûz parazsa, a sátrak árnyéka kirajzolódik a holdfényes tisztáson, miközben éjjeli õrséget adsz, hogy társaid álma zavartalan legyen a ponyvák alatt... Ez az, haver, ez kell nekünk! A természetjárás és a táborozás olyan bajtársi közösséget farag a nyápic bandából, hogy öröm nézni. A válladat húzza a hátizsák, fárad a láb és izzadtság csípi a szemedet, de feléd nyúl egy segítõ kéz és felhúz a hegytetõre. Aztán énekszóval, dalolva mentek tovább...
A cserkészetben megismerheted a fákat, füveket, a mezõ virágait és az állatokat. A többiek a suliban csak a biológiai albumból ismerik a bükkfát, a tölgyet és az erdei fenyõt - de te tudod, hogy melyiknek a lángja ad jó parazsat és hogy milyen közelrõl egy vaddisznó-dagonya. Ha cserkész leszel, otthonosabban mozogsz majd kint a vadonban. Rájössz, hogy a bérházak és a gyárkémények füstje fölött csillagos az ég; hogy a színes magazinok és a villódzó képernyõ mögött, messze fenn az égen az alkony felhõi ragyognak dicsõségükben.

A cserkészetben nagyszerû lehetõséged nyílik arra, hogy másokon segíts. Elég ciki, amikor az ember egyedül marad a bajban - de te észreveszed a másik gondját, és tudod, hogy mit kell tenni. Egy kis lehorzsolt bõr, napszúrás vagy bokaficam nem okozhat gondot: el tudod látni magad, és megtanulhatsz elsõsegélyt nyújtani. Hidd el, hogy a legjobb dolog, ha másokon segítünk. A szomszéd néni alig bírja a szatyrát hazacipelni? Elveszed tõle, és örökre hálás lesz neked. Az idegen eltévedt a városban? Útba igazítod, aztán mosolyogva odébbállsz. Elfogyott a haverod szendvicse, és még mindig éhes? Odadod neki a kajád felét, és kétszer olyan jól fog esni a maradék. Ha cserkész leszel, ezer ilyen apróság révén megtanulhatsz örömet szerezni másoknak. Sõt, egyik feladatod lesz, hogy ötletességgel és leleménnyel mindennap tegyél valami jót.

A cserkész szereti a hazáját. "Haha" - mondhatnád - "jó duma, hát persze hogy mindenki szereti a hazáját, ettõl még nem kell hasraesni!" De a felszín alatt minden gyerekben ott bujkál a kérdés: vajon miért pont ott vagyok, ahol vagyok? Hidd el öregem, hogy ez nem véletlen. A világ azért van, hogy valahol otthon legyünk benne. Hát mi éppen a Kárpát-medencében vagyunk otthon. A cserkészetben lehetõséged nyílik, hogy alaposabban megismerd lakóhelyedet, a környéket, végsõ soron az egész országot. Rengeteg élményt nyújt az országjárás, a népdaléneklés, a néptáncolás, a hegyek-vizek-városok bebarangolása és felfedezése. Ha cserkész leszel, rájössz, hogy a magyar népnek mennyi kincse van, és Te is e kincsek egyik gazdája lehetsz!

Aztán ott van a testi-lelki egészség. "Egészséges életmód..." - manapság a csapból is ez folyik. A cserkész azonban ezt komolyan is gondolja. Rendszeres testmozgás, sport, ügyességi versenyek és sok-sok játék! Egyszer csak észreveszed magadon, hogy gyorsabb és ruganyosabb vagy, jobban bírod a strapát és nem kezdesz el lihegni, ha lépcsõn mégy fel a harmadikra. Gyorsabban futsz, nagyobbat ugrasz és messzebre dobsz; a cserkészetben tanultakat még a suliban, a tesiórán is tudod hasznosítani. Hasonlóképpen leszel a lelki egészséggel is: a cserkészek kiegyensúlyozott, vidám fickók, akik a kell? pillanatban nemet tudnak mondani. Ugye érted, mire gondolok?

A végére hagytam, bár talán a legfontosabb: a cserkész olyan gyerek, aki hisz Istenben és bízik önmagában. Ha cserkész leszel, Te is meglátod: jobb, ha idejekorán kõsziklára építed az életedet. A sok hebehurgya csak sodródik az árral, egyik nap ezt mondja, másik nap azt; amit tegnap még megvetett, azt ma helyesli. A cserkész valamirevaló ember akar lenni, ezért az õszinteség és a becsület fontos neki. És ehhez van egy jó iránytûje: a vallásos hit. Ha beállsz közénk, talán elcsodálkozol, hogy mindenféle felekezetû gyerek csatlakozhat hozzánk. A nagy nemzetközi táborokban tíz-tizenkét féle vallásúak cserkészkednek együtt a legnagyobb egyetértésben. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a cserkész ragaszkodik a maga hitéhez, de mindig barátságos a másikéhoz is. Hidd el, hogy ennél nagyszerûbb társaság nincs a világon!

Mit lehet a cserkészetben?


Önként csatlakozni
Barátokat szerezni
Életformát tanulni és követni
Harcolni hibáid ellen
Másoknak örömet szerezni
Sokat játszani és vidámkodni
Túrázni szárazon és vízen, erdõkben és hegyek között
Táborozni télen-nyáron, igazi nomád életet élni
Megismerni a természetet
Népdalokat, néptáncokat, hagyományokat tanulni
Elsõsegélyt nyújtani, életet menteni
Önfegyelmet, kitartást fejleszteni
Egészséges életet élni
Sportolni, versenyezni
Színészkedni, szerepelni, énekelni, zenélni, bábozni
Fényképezni, újságot szerkeszteni, nyelvet tanulni
Kézmûveskedni, fúrni-faragni, rajzolni és festeni
Sziklát mászni, barlangászni, evezni, úszni
A legügyesebbeknek külföldre utazni, nemzetközi táborba és jamboree-ra menni
És még ezer egyéb dolgot...

Mi nem a cserkészet?


Nem hitbuzgalmi egyesület
Nem természetjáró kör vagy sportklub
Nem gyermekmegõrzõ vagy napköziotthon
Nem parádés díszlet a nemzeti ünnepeken
Nem katonai kisiskola
Nem tömegszervezet
Nem nosztalgiázás
Nem színjátszó csoport
Nem néptáncegyesület
Nem iskolai szakkör

Hanem egész egyszerûen: vidám élet a szabadban!

Néhány cserkész különlegesség

A cserkészjelvény

A cserkészek jelvénye a liliom. Ez egy régi történelmi szimbólum, a tisztaság és az erényes élet jelképe. A középkortól kezdve a nagy európai uralkodócsaládok is használták, Magyarországon például az Anjou-királyok, Franciaországban pedig a Bourbon-dinasztia. A cserkészliliom mégsem innen, hanem a tengerészeti iránytû jellegzetes végzõdésébõl származik. A hajósok az északi irányba mutató tû végét alakították ilyenné; nekünk, cserkészeknek is ez mutat irányt az élet tengerén. A bal felsõ sarokban, a képen a magyar cserkészliliom van, melynek három ágát a Szent Korona fogja össze, emlékeztetve ezeréves államiságunkra.

A tisztelgés

Ha a cserkészek fogadalomtételen, zászlófelvonáson, nemzeti ünnepen vesznek részt, akkor a jobb kezükkel tisztelegnek. Sokszor találkozáskor is tisztelgéssel köszöntik egymást. A kezüket vállmagasságba emelik, három ujjuk felfelé mutat, míg a hüvelykujj és a kisujj a tenyér elõtt összekapcsolódik. Ez sokmindent jelent: a három ujj a cserkészfogadalomra emlékeztet, Istenünk, hazánk és embertársaink iránt teljesítendõ kötelességeinkre. Az összekapcsolódó ujjak azt jelentik, hogy az idõsebb, nagyobb, erõsebb cserkész segíti, óvja fiatalabb társát.

A kézfogás

A cserkészek bal kézzel fognak kezet. Ennek oka az, hogy bal kezünk közelebb van a szívünkhöz, ezért a másik iránti szeretetünket így tudjuk jelképesen kifejezni. Persze gyakorlati okai is vannak ennek, hiszen a jobb kezünket tisztelgésre emeljük, vagy a régiek abban fogták az elmaradhatatlan cserkészbotot - így csak a bal marad szabadon az üdvözléshez.

Jelszó és köszöntés

Jelszavunk: Légy résen! Ez azt jelenti, hogy minden percben készen állunk, hogy a másikon segítsünk, hogy kötelességünket teljesítsük és hogy tartsuk magunkat fogadalmunkhoz.
Köszöntésünk így szól: Jó munkát! Ezzel azt idézzük föl, hogy a cserkészélet egy önkéntes, vidám munka, ami Isten áldásával embertársaink javára válik. Bármihez kezdünk, azt szeretnénk eredményesen és sikeresen befejezni, ezért kívánunk jó munkát egymásnak.

Indiana Jones, a cserkész
és további érdekességek a világból

Az ifjú Indiana Jones cserkész volt – bár cserkészegyenruhájában csak egy rövid, üldözéses jelenetben láthattuk. A történet megalkotója, Steven Spielberg és a régészprofesszort alakító Harrison Ford szintén cserkészkedtek fiatalkorukban. Neil Amstrong, az elsõ ember a Holdon ugyancsak, az õt követõ 11 ûrhajósból 10 szintén. A C­vitamint felfedezõ Szent­Györgyi Albert, a mostanában Az angol beteg fõhõseként ismertté váló Almásy László, a magyar rendszerváltás elsõ miniszterelnöke, a svéd király... – és folytathatnánk még hosszan a sort.
A bélyeggyûjtûk is jól tudják: a cserkészet szerte a világon jelen van. Hat országa van csupán a Földnek, ahol nincs, nem lehet, mert a fennálló politikai rendszer nem engedélyezi. Tagjai is szép számmal vannak: a világ lakosságának fél százaléka cserkész; Angliában például a felnõtt lakosság egynegyede volt tagja. A cserkészet a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma.
A cserkészet ennek megfelelõen nagyon sokszínû. A cserkészet lényege: eszméi, elvei minden ország cserkészszövetségeiben ugyanazok, de ahogyan különbözõk az emberek, a hagyományok, a fennálló viszonyok az egyes országokban, ugyanúgy a cserkészet megjelenési formája is sokféle lehet. Törvényeik szövege se mindenütt egyforma, sõt, nem is mindig pont tíz van belõlük – de a mondandjuk lényegében megegyezik.

LEVÉL A LEENDÕ CSERKÉSZEK SZÜLEIHEZ


 

Kedves Szülõk!
Ha fiukat vagy lányukat érdekli a cserkészet és szeretne csatlakozni hozzánk, jó ha Önök is ismerik azt a mozgalmat, amely a jövõben remélhetõleg fontos szerepet fog betölteni gyermekük életében és nevelésében. Ezért az alábbiakban néhány fontos gyakorlati tudnivalót szeretnénk elmondani a cserkészetrõl. 

Mi is az a cserkészet?
A cserkészet mindenki számára nyitott, önkéntes ifjúsági nevelõmozgalom, amelynek Magyarországon mintegy tizenötezer, világszerte pedig 17 millió tagja van és ezzel a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma. A cserkészet nem az iskola, a család és a vallásos közösség helyett, hanem azokkal együttmûködve kíván részt venni az ifjúság nevelésében. A cserkészet felelõsséget ébreszt a fiúkban és lányokban az iránt, hogy milyen kötelességeink vannak Istennel, másokkal és önmagukkal szemben. Célja, lelki, szellemi és fizikai téren egyaránt hatni az egyénre, hogy a jellemes, értékes, egészséges emberré válhasson, s mint ilyen, bármely közösség – iskola, munkahely, család – hasznos tagjává lehessen. 

Mit csinálnak a cserkészek?
A cserkésznevelés gerincét a folyamatos, ösztönzõ és változatos programok képezik. A heti rendszerességgel tartott összejövetelek, a hétvégi kirándulások, az évközi szolgálatok, a nyári táborozás és az egyéb programok során a cserkészek a cselekedve tanulás módszerével, a gyakorlatban szerzik meg és hasznosítják a megszerezhetõ ismereteket – korosztályuknak és érdeklõdésüknek megfelelõen. Megtanulnak – sok egyéb mellett – a természetben élni, azt megóvni, tájékozódni, elsõsegélyt nyújtani, népdalainkat énekelni, és õszinte örömmel játszani. Így válhatnak az életben is ügyes, magukat föltaláló, saját lábukon is megálló és a szükséges önbizalommal rendelkezõ, boldog emberekké.

A cserkészet tehát egész éves elfoglaltságot jelent. Nagyon szárazan fogalmazva hetente egy õrsgyûlést, egy-két havonta egy egész napos kirándulást és néhány más programot, végül pedig évente egy tíz-tizennégy napos nyári tábort. Természetesen nem a számszerûség a fontos, hanem a programok lelke, hangulata és légköre. 

Õrsi rendszer
Az azonos életkorú cserkészek 5-8 fõs csoportjaiban, az õrsökben zajlik a cserkészélet – így megismerik a közösségi lét, a jó társaság, az együttmunkálkodás szükségességét és örömét; így segítheti õket a közösség megtartó ereje. Az õrsöket általában a gyerekeknél pár évvel idõsebb, 15-20 éves õrsvezetõk vezetik, akiknek már kellõ képzettségük, tapasztalatuk és lelki érettségük van arra, hogy minták lehessenek a vezetett gyerekek számára. 

Keresztény értékrend
Ami a cserkészetet határozottan megkülönbözteti más szabadidõs elfoglaltságoktól, az a keresztény értékrendnek megfeleltethetõ tíz cserkésztörvény és a fogadalom, amely irányt és a követendõ példát mutatja a cserkészeknek. A cserkészet nemcsak arra tanít meg, hogy szeressük, segítsük embertársainkat, de arra is, hogy hogyan segíthetünk magunkon és másokon. 

Ki lehet cserkész?
Bárki, aki a cserkészet célkitûzéseit elfogadja. Magyarországon sok cserkészcsapatba már 6-7 éves korú gyerekek is jelentkezhetnek. Õk az ígéret letétele után kiscserkészek lesznek. A kiscserkészek vezetõik segítségével sok-sok játékon keresztül fedezik föl a közös együttlét örömeit, meseerdõkön és más programokon élhetik bele magukat kedvenc történeteikbe, nyaranta pedig tanyázásokon készülhetnek föl a nomád tábori cserkészéletre. Kiscserkészéveik után az újoncpróba és a fogadalom letételével cserkészekké válhatnak.

Más csapatokban hiányzik a kiscserkészkorosztály. Oda csak 10-12 korukban kerülnek újoncként a fiúk és lányok, akik mintegy mintegy egy éves felkészülés után teszik le a cserkészfogadalmat. Fontos gyakorlati tudnivaló tehát, hogy akár kiscserkésznek, akár cserkésznek jelentkezik valaki, eleinte, a fogadalom vagy az ígéret letételéig sem cserkészegyenruhával, sem nyakkendõvel sem más egyéb cserkészholmival nem kell, hogy rendelkezzen. Ezek csak késõbb, az ígéret vagy fogadalomtétel után válnak szükségessé.

A cserkészet programja egy életre szól. Azok a baráti közösségek, amelyek 10-14 éves korban vagy akár már korábban kialakulnak, sokszor tovább kísérik az embert, nemcsak fiatalkorában, hanem egész életére. A kiskamaszkorból kinõve azonban a cserkészet programja is változik kissé. A 14-17 évesek rovercserkéssszé (vagy magyarul kószává illetve vándorrá) válhatnak, akik nagyobb kihívásokkal néznek szembe és a próbarendszer kínálta egyéni és közös feladatokkal készülnek felnõtt életükre. Ugyanõk eközben 14 éves koruk után õrsvezetõi, majd az érettségi után segédtiszti, cserkésztiszti képesítést szerezhetnek és cserkészvezetõként szolgálhatnak. 

Ha boldog akarsz lenni, tégy másokat boldoggá!
A magyar cserkészcsapatok és az irányításukra vállalkozó cserkészvezetõk nincsenek könnyû helyzetben. Ezért ha nem is a gyerekekkel való rendszeres foglalkozásban, de a különféle programok megszervezésében és lebonyolításában és ezek anyagi alapjainak megteremtésében alkalmanként is bõven elkél számukra a segítség. Mindenki, aki egyetért az általunk vállalt eszmékkel, tud segíteni valamit, hiszen mindannyiunknak különbözõ képességei és lehetõségei vannak. A cserkészet pedig sokat ad a vezetõknek és a felnõtt cserkészeknek is: többet, mint barátok közti kellemes elfoglaltságot – a legjobb értelemben véve neveli õket is lelki, szellemi és szociális téren egyaránt. 

47.sz.Koháry István Cserkészcsapat

 

 

 

TOPlist